Kilka problemów na początek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zeo
    Classic
    • 2010
    • 6

Potrzebuje dokladne zdjecie dzwigni ktora sluzy do wyciagniecia reflektora, moja O2 miala spotkanie ze slupkiem jak ja kupilem dokladnie miedzy oczy i z tego co widze to ich niema pewnie sie polamaly jak wymieniali pas przedni, reflektory byly nie uszkodzone. Moze ktos z was sie orientuje gdzie to mozna kupic i jak to jest montowane.

z gory dzieki a pomoc
  • vibrajazz
    Classic
    • 2009
    • 22

Witam serdecznie wszystkich i proszę o "worek dobrych rad"

Kilka dni temu kupiłem Octavie Kombi TDI 1.9, 110KM z silnikiem AHF rok 99. Podczas kupna nie miałem możliwości sprawdzenia auta w salonie. Na diagnostyce wszystko, jeśli idzie o układj jezdny wyszło ok.
    Wczoraj miałem badanie komputerowe na serwisie Skody. Zapłaciłem 150zl i dowiedziałem się, że wszystko jest super tylko muszę wymienić swiece żarowe. Wydruku z komutera nie dostałem. Mam natomiast kilka kłopotów, które uświadomiłem sobie czytając wczoraj forum.

Chciałem zapytać czy komputer pokaże takie problemy jak

1. Po przekreceniu kluczyka zapalają sie wszystkie kontrolki i gasną, Pozostaje natomiast akumulator, więc niby ok. Natomiast mimio nie zapietych pasów i otwartych drzwi, te kontrolki się nie palą. Pojawiają sie przy uruchomieniu ale gasną.

2. Posiadam centralny zamek otwierany kluczykiem. Po otwarciu zapalają mi się światła w bagażniku. Nie gasną nawet podczas jazdy. Pomaga ponowne zamknięcie tylnej klapy. Ciekawe jest, że ponowne zamknięcie auta centralnym zamkiem i ponowne otwarcie powoduje, że lampki się juz nie zapalają. Natomiast gdy auto zostawie w garażu na noc to rano znów palą się te lampki.

3. Kupiłem auto bez książeczki serwisowej. Nie wiem co było w nim robione. Kupiłem rozrżąd, płyn chłodniczy, hamulcowy, olej, filtry paliwa, oleju, pyłkowy, powietrza. Co jeszcze powinienem wymienić?

4. Jakie świece żarowe polecacie.

5. Czy tylna wycieraczka powinna posiadać spryskiwacz? Nie wiem czy nie było czy został uszkodzony.

Przepraszam za być może głupie pytania ale to moje pierwsze kroki jaki kierowcy i posiadacza octavi.Może któś będzie umiał pomóc. Pozdrawiam

Komentarz

• KristopherT
      Drive
      • 2008
      • 45

3. Kupiłem auto bez książeczki serwisowej. Nie wiem co było w nim robione. Kupiłem rozrżąd, płyn chłodniczy, hamulcowy, olej, filtry paliwa, oleju, pyłkowy, powietrza. Co jeszcze powinienem wymienić
      Nie wiem jaki przebieg ale zastanowiłbym się jeszcze nad pompą wody.

4. Jakie świece żarowe polecacie.
      BERU GN 855 (0 100 226 227)

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

Re: Kilka problemów na początek

Zamieszczone przez vibrajazz
        Witam serdecznie wszystkich i proszę o "worek dobrych rad"

Kilka dni temu kupiłem Octavie Kombi TDI 1.9, 110KM z silnikiem AHF rok 99. Podczas kupna nie miałem możliwości sprawdzenia auta w salonie. Na diagnostyce wszystko, jeśli idzie o układj jezdny wyszło ok.
        Wczoraj miałem badanie komputerowe na serwisie Skody. Zapłaciłem 150zl i dowiedziałem się, że wszystko jest super tylko muszę wymienić swiece żarowe. Wydruku z komutera nie dostałem.
        Wydruk ci sie nalezy jak nie to daja ksero tylko musisz sie upomniec.

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

2. Posiadam centralny zamek otwierany kluczykiem. Po otwarciu zapalają mi się światła w bagażniku. Nie gasną nawet podczas jazdy. Pomaga ponowne zamknięcie tylnej klapy. Ciekawe jest, że ponowne zamknięcie auta centralnym zamkiem i ponowne otwarcie powoduje, że lampki się juz nie zapalają. Natomiast gdy auto zostawie w garażu na noc to rano znów palą się te lampki.
          wpisz w szukajkę mikrostyk

3. Kupiłem auto bez książeczki serwisowej. Nie wiem co było w nim robione. Kupiłem rozrżąd, płyn chłodniczy, hamulcowy, olej, filtry paliwa, oleju, pyłkowy, powietrza. Co jeszcze powinienem wymienić?

nic jeśli pozostałe rzeczy są sprawne :wink:

5. Czy tylna wycieraczka powinna posiadać spryskiwacz? Nie wiem czy nie było czy został uszkodzony.
          spryskiwacz jest w trzpieniu ramienia wycieraczki. może się po prostu zapchał
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• vibrajazz
            Classic
            • 2009
            • 22

Dzięki za odpowiedz. Jak jest natomiast z tymi kontrolkami orientujecie sie?

Komentarz

• sebwiecz
              Rider
              • 2008
              • 328
              • Yeti (5L)

Dzięki za odpowiedz. Jak jest natomiast z tymi kontrolkami orientujecie sie?
              Wydaje mi się ze żen nie ma takiej kontroli, przynajmniej u mnie też się nie pokazuje nic takiego.

Ale pewien na 100% nie jestem.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

kontrolka od pasow gasnie chwile po uruchomieniu silnika.
                kontrolka od drzwi powinna sie zaswiecic nawet przy pracujacym silniku jesli otwierasz drzwi.

spryskiwacz z tylu powinien byc, jesli nie sika to musisz dostac sie do dyszy od srodka i dmuchnac.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Marian 2
                  L&K
                  • 2007
                  • 1087
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Spryskiwacz tylnej szyby jest w osi wycieraczki, ale moim zdaniem lepiej jest przerobić to w ten sposób:

Można to zrobić tak jak wtym linku, można też nabyć nową lampę dodatkowego stopu z dyszą spryskiwacza.

Komentarz

• vibrajazz
                    Classic
                    • 2009
                    • 22

U mnie jest właśnie taka sytuacja, że jak przekrecam kluczyk gasną wszystkie kontrolki pali sie tylko akumulator. Natomiast otwarte drzwi i pasy gasna odrazu po przekreceniu. Nie wiem czy tak ma być ale z tego co piszecie to chyba nie. Komputer pokazał, że wszystko jest ok. Co zatem zrobć? Wiem, że to błachostka ale chciałbym, żeby wszystko chodziło dobrze

Komentarz

• sebwiecz
                      Rider
                      • 2008
                      • 328
                      • Yeti (5L)

Nie wiem jak to jest, za bardzo do tej pory się nad tym nie zastanawiałem ale u mnie wszystko gaśnie po odpaleniu silnika, jak otworze drzwi to się nie zapala kontrolka i tak samo jak pasów nie zapnę.
                      Nidy się nad tym nie skupiałem i sam nie wiem czy tak ma być :|

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

Pracuję...